Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Niepozorne dzieło sztuki na talerzu. Bogactwo smaków podbije serce każdego smakosza.

Składniki

  • pieczarka – 500 g
  • jajko – 4 szt.
  • fasola biała z puszki – 180 g
  • kukurydza konserwowa – 80 g
  • natka pietruszki – 0,3 pęczka
  • szczypiorek – 0,25 pęczka
  • majonez – 6 łyżek
  • musztarda – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – 1 szczypta

Przygotowanie

Pieczarki myjemy i osuszamy. Do wrzącej i osolonej wody wkładamy jajka i gotujemy je przez 8 minut. Po tym czasie płuczemy je zimną wodą i odkładamy do całkowitego wystygnięcia. Pieczarki podsmażamy na rozgrzanej oliwie ze szczyptą soli. Grzyby przekładamy do osobnej miski. Do miski przekładamy też odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz obrane i pokrojone jajka.

Majonez mieszamy z resztą soli, musztardą i pieprzem. Siekamy szczypiorek i natkę pietruszki. Odrobinę zostawiamy do ozdobienia sałatki, a resztę wkładamy do salaterki z resztą składników. Teraz w salaterce mieszamy z sosem wszystkie składniki. Na koniec ozdabiamy sałatkę szczypiorkiem i pietruszką.

Powiązane posty