Wiosna jest idealnym sposobem, żeby wprowadzić nieco zdrowej diety do swojego jadłospisu. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością zachwycisz się niepowtarzalnym aromatem.
Składniki
- Sałata masłowa – 150 g
- Rzodkiewka – 80 g
- Młoda marchewka drobna – 50 g
- Ogórek – 2 sztuki
- Świeży koperek – 5 g
- Szczypiorek – 5 g
- Mięta świeża – 2 gałązki
Sos
- Oliwa z oliwek – 30 ml
- Musztarda francuska – 5 g
- Cytryna – 0,5 sztuki
- Sól – 2,5 g
- Pieprz biały – 2 g
Przygotowanie
Łączymy oliwę z musztardą. Dodajemy do mieszanki sos wyciśnięty z cytryny. Dosypujemy soli i pieprzu, a całość mieszamy.
Teraz rozdrobnioną sałatę przekładamy do salaterki. Warzywa kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy zioła oraz posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy sos z sałatką i gotowe. Sałatkę wiosenną można z dumą podać do stołu.