Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Wiosna jest idealnym sposobem, żeby wprowadzić nieco zdrowej diety do swojego jadłospisu. Wypróbuj ten przepis, a z pewnością zachwycisz się niepowtarzalnym aromatem.

Składniki

  • Sałata masłowa – 150 g
  • Rzodkiewka – 80 g
  • Młoda marchewka drobna – 50 g
  • Ogórek – 2 sztuki
  • Świeży koperek – 5 g
  • Szczypiorek – 5 g
  • Mięta świeża – 2 gałązki

Sos

  • Oliwa z oliwek – 30 ml
  • Musztarda francuska – 5 g
  • Cytryna – 0,5 sztuki
  • Sól – 2,5 g
  • Pieprz biały – 2 g

Przygotowanie

Łączymy oliwę z musztardą. Dodajemy do mieszanki sos wyciśnięty z cytryny. Dosypujemy soli i pieprzu, a całość mieszamy.

Teraz rozdrobnioną sałatę przekładamy do salaterki. Warzywa kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Następnie dodajemy zioła oraz posiekany koperek i szczypiorek. Mieszamy sos z sałatką i gotowe. Sałatkę wiosenną można z dumą podać do stołu.

Powiązane posty