Sięgnij po przepis, który zachwyci Twoich gości. Owoce morza w otulinie pełnej witamin i nieziemskich smaków.
Składniki
Chrupiące kalmary
- Kalmary – 300 g
- Kefir – 0,75 szkl
- Mąka pszenna – 0,3 szkl
- Bułka tarta – 0,3 szkl
- Papryka wędzona mielona – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
- Oliwa z oliwek – 500 ml
Cytrusowy dressing
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Sok z pomarańczy – 1 łyżka
- Miód – 1 łyżeczka
- Musztarda – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz czarny – 1 szczypta
Sałatka
- Mix sałat – 4 garście
- Marchew – 1 szt.
- Awokado – 1 szt.
- Pistacje – 2 łyżki
- Czarnuszka – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Pokrojone w pierścienie kalmary przekładamy do miski. Zalewamy je kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut na bok. W osobnej misce łączymy ze sobą wędzoną paprykę, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.
Kalmary nasączone kefirem obtaczamy w przygotowanej mieszance mąki i bułki tartej. Smażymy je partiami na gorącym tłuszczu do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Teraz do salaterki przekładamy wszystkie przygotowane składniki i dobrze je mieszamy.
W kolejnym kroku kroimy obraną marchewkę w cienkie paski i mieszamy ją z sałatą. Polewamy całość dressingiem i jeszcze raz mieszamy. Teraz na talerze nakładamy część sałatki. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Pół awokado nakładamy na każdy z talerzy z sałatką i posypujemy całość pistacjami, solą i czarnuszką. Na wierzch układamy kalmary. Danie podajemy od razu do stołu.