Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Sałatka z kalmarem

Sałatka z kalmarem

Sięgnij po przepis, który zachwyci Twoich gości. Owoce morza w otulinie pełnej witamin i nieziemskich smaków.

Składniki

Chrupiące kalmary

  • Kalmary – 300 g
  • Kefir – 0,75 szkl
  • Mąka pszenna – 0,3 szkl
  • Bułka tarta – 0,3 szkl
  • Papryka wędzona mielona – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek – 500 ml

Cytrusowy dressing

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Sok z pomarańczy – 1 łyżka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Musztarda – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz czarny – 1 szczypta

Sałatka

  • Mix sałat – 4 garście
  • Marchew – 1 szt.
  • Awokado – 1 szt.
  • Pistacje – 2 łyżki
  • Czarnuszka – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Pokrojone w pierścienie kalmary przekładamy do miski. Zalewamy je kefirem i odstawiamy na ok. 15 minut na bok. W osobnej misce łączymy ze sobą wędzoną paprykę, mąkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę.

Kalmary nasączone kefirem obtaczamy w przygotowanej mieszance mąki i bułki tartej. Smażymy je partiami na gorącym tłuszczu do momentu, aż uzyskają złocisty kolor. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Teraz do salaterki przekładamy wszystkie przygotowane składniki i dobrze je mieszamy.

W kolejnym kroku kroimy obraną marchewkę w cienkie paski i mieszamy ją z sałatą. Polewamy całość dressingiem i jeszcze raz mieszamy. Teraz na talerze nakładamy część sałatki. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w plastry. Pistacje siekamy. Pół awokado nakładamy na każdy z talerzy z sałatką i posypujemy całość pistacjami, solą i czarnuszką. Na wierzch układamy kalmary. Danie podajemy od razu do stołu.

Powiązane posty