Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ser brie z grzankami

Ser brie z grzankami, screen z YouTube

Błyskawiczna przekąska lub śniadanie, które zachwyci dosłownie każdego. Charakterystyczny smak seru i ostrość czosnku w kontraście z miodem daje niezapomniane przeżycia.

Składniki

  • Ser brie (275 g)
  • Serek śmietankowy (100 g)
  • Chleb pszenny (6 kromek)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Masło (2 łyżki)
  • Miód (1 łyżka)
  • Mięta świeża (6 liści)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Sól (szczypta)

Przygotowanie

Ze schłodzonego sera brie odkrawamy skórkę. Sam ser kroimy w drobną kostkę. Teraz przekładamy go do rozdrabniacza, mieszamy z serkiem śmietankowym, solą i masłem. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie skrapiamy kromki chleba oliwą z oliwek i smażymy je do momentu uzyskania złocistego koloru (z obu stron). Każdą grzankę nacieramy czosnkiem (dobrym pomysłem jest przekrojenie kromek chleba na charakterystyczne trójkąty).

Na koniec przekładamy na talerz masę serową, polewamy ją miodem, posypujemy miętą i podajemy z ciepłymi grzankami.

Powiązane posty