Ten włoski przepis to gwarancja, że przeżycia smakowe będą niezapomniane. Chrupiąca skorupka, pomidorki koktajlowe i świeża bazylia tworzą niezapomniany bukiet smakowy. Jeżeli chcecie zrobić wrażenie na gościach, to koniecznie musicie wykorzystać ten przepis. Potrawa prezentuje się także wspaniale, jeżeli chodzi o kolorystykę. Dlatego chętnie jest przygotowywana na spotkanie przy grillu w plenerze.
Składniki:
MACEROWANE POMIDORKI:
- pomidorki koktajlowe – 700 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- bazylia świeża – 1 garść
- krem balsamiczny – 2 łyżki
- pomidory suszone w oleju – 50 g
SMAŻONA BURRATA:
- burrata – 2 szt.
- panierka panko – 1 szkl
- mąka pszenna – 4 łyżki
- jajko – 1 szt.
- sól
- pieprz czarny
- olej rzepakowy – 0,5 l
Sposób przygotowania:
Najpierw musimy przekroić na pół pomidorki. Wkładamy je do miski. Z kolei suszone pomidory i bazylię siekamy na drobno. Następnie wszystkie składniki musimy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Burratę należy Odsączyć z zalewy, a następnie osuszyć, wykorzystując ręcznik kuchenny. Następnie ser wkładamy do zamrażarki na mniej więcej 15 minut.
Panierka panko po rozdrobnieniu ląduje w misce. Dodajemy sól i pieprz. W kolejnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko także z solą i pieprzem roztrzepujemy, aby powstała gładka masa.
Potrzebna będzie głęboka patelnia. Rozgrzewamy olej. Burray wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy w mące, a następnie w jajku. Na koniec obtaczamy ją jeszcze w panierce panko. Teraz każdy z serów ponownie należy obtoczyć w jajku i znów panierce panko.
Sery należy obsmażyć przez około 3 minuty z każdej strony do momentu, aż się zarumienią. Potem przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pomidorki wykładamy na talerze, a na nich umieszczamy kulkę burraty. Potrawę należy podawać, dopóki ser jest gorący.