Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Smażone kiełbaski z cebulą

Smażone kiełbaski z cebulą

Smażone kiełbaski z cebulą są znakomitą alternatywą dla osób, które nie chcą lub nie mogą rozpalać grilla. Pyszne danie znakomicie sprawdza się o każdej porze dnia i roku. Smażone kiełbaski z cebulą przygotujemy łatwo i nie spędzimy przy tym dużej ilości czasu w kuchni.

Składniki:
– Kiełbasa grillowa (1 kg)
– Cebula (2-3 sztuki)
– Wędzona papryka (szczypta)
– Suszony tymianek (szczypta)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)
– Olej (do smażenia)

Przygotowanie:
Kiełbasę grillową kroimy na ok. 8 równych części. Każdą z nich nacinamy w kratkę. Cięcia nie powinny przekroczyć połowy grubości kiełbasy i najlepiej, jeśli wykonamy je w odstępach ok. 1 cm. W tak wykonane nacięcia wkładamy szczyptę wędzonej papryki i suszonego tymianku. Całe kiełbaski posypujemy solą i pieprzem. Następnie płuczemy cebulę. Dokładnie ją obieramy i kroimy w cienkie plastry (pióra).
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie układamy na niej przygotowane kiełbasy. Następnie smażymy je z obu stron po ok. 3-4 minuty, do momentu ich przyjemnego zarumienienia. W momencie, kiedy usmażymy kiełbasy z jednej strony i odwracamy je na drugą, na patelnię wykładamy również pokrojoną cebulę. Całość smażymy do czasu, aż cebula przybierze złocisty odcień. Powinno to nastąpić w momencie, gdy kiełbasa również będzie gotowa. Tak przygotowane smażone kiełbaski z cebulą są gotowe do podania. Do tego dania idealnie pasuje świeże pieczywo i ketchup lub musztarda.

Powiązane posty