Wyborna i wyjątkowo zdrowa nalewka z młodych pędów sosny. Prosta w przygotowaniu, a przy tym zniewalająca oryginalnym smakiem.
Składniki
- Pędy sosny – 1 kg
- Cukier – 1 kg
- Spirytus 98% – 1 l
Przygotowanie
Pędy sosny musimy samodzielnie zebrać w lesie. Oczywiście tam, gdzie jest to dozwolone. Następnie przecinamy pędy sosny na pół (lub na 3 części, jeśli są nieco dłuższe). W ten sposób uzyskamy więcej soków. Każdy kawałek powinien mieć ok. 2-3 cm. Tak przygotowane pędy sosny układamy w słoju warstwami na przemian z cukrem. Wszystkie powstałe warstwy lekko dociskamy.
Całość zalewamy ok. 100 ml spirytusu. Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Spirytus zapobiegnie fermentacji, a w ciągu maksymalnie 2 dni pędy zaczną wydzielać sok. Po ok. 1 tygodniu, gdy tego soku będzie już spora ilość, dolewamy resztę spirytusu. Pilnujemy przy tym, żeby pędy sosny nie wystawały ponad poziom płynu.
Teraz ponownie zakręcamy słoik i odstawiamy na ok. 3 miesiące (90 dni) w nasłonecznione miejsce. Na koniec zlewamy nalewkę i przelewamy ją do butelek. Niestety nie jest to koniec oczekiwania, ponieważ teraz sosnówka musi przeleżeć w ciemnym i chłodnym miejscu (np. w piwnicy) kolejne 3 miesiące. Upewnijmy się tylko, że butelki są szczelnie zakręcone.