Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tarta z kozim serem 

tarta

To przepis idealny dla wszystkich miłośników dań zapiekanych. Jest tu wszystko, czego trzeba, aby znaleźć się w siódmym niebie. Jest ciasto francuskie, mięciutki kozi ser i sardele. 

Składniki: 

  • 200 g ciasta francuskiego 
  • 120 g miękkiego sera koziego pleśniowego 
  • 3-4 pomidory 
  • 6 filetów sardeli (anchois) w oleju roślinnym (1 puszka)* 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano 
  • do posypania: natka lub świeże oregano, bazylia 

Sposób przygotowania: 

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Układamy na nim 2 prostokąty wycięte z francuskiego ciasta. Ich wymiary to 15 x 25 cm. 

Na górze kładziemy plasterki koziego sera, ale pamiętajmy, aby zostawić wolny rant na brzegach. Plasterki pomidorów kładziemy na serze, a na górę filety z sardeli. 

Posypujemy jeszcze suszonym oregano i skrapiamy olejem z puszki po sardelach. Teraz blachę umieszczamy w piekarniku na niższej półce i pieczemy przez 20 minut. Brzegi ciasta powinny się zrumienić. 

Przed podaniem tartę warto posypać jeszcze posiekaną natką i pieprzem. 

Powiązane posty