To przepis idealny dla wszystkich miłośników dań zapiekanych. Jest tu wszystko, czego trzeba, aby znaleźć się w siódmym niebie. Jest ciasto francuskie, mięciutki kozi ser i sardele. Tarta z kozim serem cię zachwyci
Składniki:
- 200 g ciasta francuskiego
- 120 g miękkiego sera koziego pleśniowego
- 3-4 pomidory
- 6 filetów sardeli (anchois) w oleju roślinnym (1 puszka)*
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- do posypania: natka lub świeże oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Układamy na nim 2 prostokąty wycięte z francuskiego ciasta. Ich wymiary to 15 x 25 cm.
Na górze kładziemy plasterki koziego sera, ale pamiętajmy, aby zostawić wolny rant na brzegach. Plasterki pomidorów kładziemy na serze, a na górę filety z sardeli.
Posypujemy jeszcze suszonym oregano i skrapiamy olejem z puszki po sardelach. Teraz blachę umieszczamy w piekarniku na niższej półce i pieczemy przez 20 minut. Brzegi ciasta powinny się zrumienić.
Przed podaniem tartę warto posypać jeszcze posiekaną natką i pieprzem.