Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tosty francuskie

Tosty francuskie są znakomitym pomysłem na proste i pożywne śniadanie. Skutecznie pobudzają już samym zapachem, a ich smak idealnie sprawdziłby się nie tylko w domu, ale również w wykwintnej restauracji. Dużą zaletą przepisu na tosty francuskie jest to, że można go szybko przygotować, a także spersonalizować pod kątem własnych preferencji.

Składniki:
– Chleb tostowy (6 kromek)
– Jajko (2 sztuki)
– Mleko (50 ml)
– Cukier z prawdziwą wanilią (1 łyżka)
– Masło (do smażenia)
– Konfitura

Przygotowanie:
Na początek kroimy wybraną ilość kromek chleba tostowego (lub innego, jaki wybierzemy). Następnie wbijamy do miski jajka i dodajemy do nich cukier oraz mleko. Jeśli nie mamy cukru z prawdziwą wanilią, zamiennie możemy zastosować cukier waniliowy. Całość dokładnie roztrzepujemy widelcem. Teraz każdą kromkę chleba dokładnie z obu stron moczymy w roztrzepanym jajku.

W kolejnym kroku przychodzi pora na rozgrzanie masa na patelni. Następnie zmniejszamy ogień na średni i układamy tosty na rozpuszczonym maśle. Smażymy z obu stron do momentu, aż tosty francuskie przybiorą złocisty odcień. Po zdjęciu ich z ognia i przełożeniu na talerz przychodzi pora na udekorowanie. W tym celu możemy użyć swojej ulubionej konfitury, żółtego sera, a nawet świeżych owoców.

Powiązane posty