Takie przekąski uwielbiamy wszyscy. Przygotowuje się je błyskawicznie i nie ma możliwości, aby na mnie posmakowały. Wszystko dzięki połączeniu składników. Nie brakuje tu czosnku, świeżej mięty, miodu i wyraźnie zaznaczającego swoją obecność sera brie.
SKŁADNIKI:
- ser brie – 275 g
- serek śmietankowy – 100 g
- masło – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- chleb pszenny – 6 kromek
- miód – 1 łyżka
- mięta świeża – 6 liści
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- ząbek czosnku – 1 szt.
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tych przekąsek będziemy potrzebować rozdrabniacza. Pamiętajmy też o tym, aby ser brie trzymać w lodówce. Aby sprawdził się w tym przepisie, musi być dobrze schłodzony.
Najpierw więc musimy przygotować masę serową. Z sera brie musimy odkroić skórkę. Należy go pokroić w niedużą kostkę. Potem przekładamy ser do rozdrabniacza i dodajemy jeszcze serek śmietankowy. Musimy też dodać masło i szczyptę soli. Teraz wszystkie składniki blendujemy. Masa musi się stać kremowa i gładka.
Czas na przygotowanie grzanek. Chleb musimy pokroić w cienkie kromki. Następnie skrapiamy je oliwą i smażymy na patelni na złoty kolor. Wszystkie grzanki musimy natrzeć czosnkiem.
Na półmisek przekładamy masę serową i skrapiamy miodem. Oprószamy jeszcze miętą i podajemy z grzankami.