Przepadacie za tartą i jesteście jednocześnie ciekawi nowych smaków? Jeżeli dodatkowo bardzo smakują wam francuskie sery, to na pewno warto wypróbować przepis na wytrawną wersję Tarty Tatin. W tym daniu nie zabraknie warzyw, a bogactwo smaków zadowoli największych znawców kuchni francuskiej.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego
- 4 ziemniaki
- 2 buraki
- 1 kalarepa
- 1 batat
- oliwa z oliwek
- masło
- świeży rozmaryn
- sól
- 150 g sera pavé
- 150 g Tomme de Montagne
- 15 g sera Carre de l’Est
- ser morbier
- 6 łyżek śmietany 18%
Sposób przygotowania:
Wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie. Musimy wykroić kształt, który powinien być troszkę większy od formy do tarty. Ciasto umieszczamy w lodówce, ponieważ powinno być zimne, gdy będziemy go używać.
Warzywa należy obrać i pokroić w cienkie plastry. Następnie formę należy wyłożyć papierem do pieczenia i skropić oliwą. Dopiero potem układamy warzywa, ale naprzemiennie i pasami.
Teraz sery musimy pokroić w plastry i ułożyć pomiędzy warzywami. Całość oprószamy solą.
Potrzebny będzie rondelek. Wkładamy masło i gałązki rozmarynu. Na małym ogniu roztapiamy masło i dopóki jest gorące, wylewamy na składniki umieszczone w formie.
Tartę należy piec przez około 20 minut w temperaturze 200°C. Pieczemy do momentu roztopienia sera.
Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika. Kroimy w plastry ser morbier i umieszczamy na warzywach. Przykrywamy ciastem francuskim tartę i z powrotem umieszczamy w piekarniku na około 20 minut. Tarta będzie gotowa, gdy kolor ciasta zmieni się na złoty.
Danie pozostaje ostudzić. Następnie tartę należy obrócić do góry dnem. Doprawiamy jeszcze solą do smaku i wykonujemy zdobienie z kwaśnej śmietany. Dekorujemy także ulubionymi ziołami.