Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekanka wegetariańska

Zapiekanka wegetariańska, screen z YouTube

Propozycja na obiad dla wegetarian. Doskonały wybór na rodzinne spotkania lub biesiady w gronie znajomych. Pysznie, zdrowo i pożywnie! Czy potrzeba czegoś więcej?

Składniki na zapiekankę

  • Bulion warzywny (3 łyżki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Cukinia (1 sztuka)
  • Pieprz czarny (0,5 łyżeczki)
  • Papryka czerwona (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Papryka żółta (1 sztuka)
  • Rozmaryn świeży (16 g)
  • Sól (1 szczypta)
  • Makaron penne (250 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Mięso mielone, wegańskie (100 g)

Składniki na sos pomidorowy

  • Cukier (0,5 łyżeczki)
  • Pieprz czarny (0,5 łyżeczki)
  • Pomidor czerwony (6 sztuk)
  • Koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
  • Oregano suszone (1 łyżeczka)
  • Sól (1 szczypta)
  • Tymianek suszony (1 łyżeczka)
  • Woda (500 ml)
  • Ząbek czosnku (3 sztuki)

Przygotowanie

Pomidory obieramy ze skórek i kroimy je na mniejsze kawałki, które przekładamy do rondelka. Dodajemy do niego również przyprawy, bulion, wodę, koncentrat pomidorowy i posiekany czosnek. Sos dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Sos zdejmujemy z ognia w momencie, gdy nieco zgęstnieje.

Następnie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Teraz cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajemy do niej roślinne mielone. Całość doprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu lekkiego zarumienienia. Gdy to już się stanie, dodajemy papryki pokrojone w drobną kostkę. Jeszcze przez kilka minut całość smażymy. Teraz wyjmujemy gałązkę rozmarynu, dodajemy makaron, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

Przechodzimy do przygotowania właściwej zapiekanki. Cukinię kroimy w krążki, polewamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem. 1/3 krążków z cukinii układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Teraz nakładamy zawartość patelni i przykrywamy 1/3 cukinii. Całość zalewamy sosem pomidorowym i przykrywamy pozostałą cukinią.

Zapiekankę posypujemy startym serem i listkami świeżego rozmarynu. Wstawiamy ją na ok. 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC.

Powiązane posty