Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zielona sałata z sosem jogurtowym

Zielona sałata z sosem jogurtowym

Szybka surówka z zielonej sałaty jest smaczna i delikatna, a przy tym niskokaloryczna. Możemy przygotować ją wyjątkowo szybko, aby uzupełnić pyszny obiad. Jej przygotowanie zajmuje kilkanaście minut i nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki:
– Zielona sałata (1 główka)
– Jogurt naturalny (4 łyżki)
– Cukier (½ łyżeczki)
– Sok z cytryny (½ łyżeczka)
– Sól (szczypta)
– Pieprz (szczypta)

Przygotowanie:
Zieloną sałatę tradycyjnie płuczemy i osuszamy, a następnie rwiemy na małe kawałki, które wrzucamy do salaterki. Do osobnej miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany sos przelewamy do salaterki z sałatą. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Dbamy przy tym, żeby równomiernie rozprowadzić sos jogurtowy, który powinien znaleźć się również na dnie naczynia. Tradycyjną zieloną sałatę odstawiamy na bok na ok. 5 minut, aby wszystkie składniki dobrze sobą przeszły. Po tym czasie po raz trzeci mieszamy całość, a następnie podajemy do stołu.

Powiązane posty