Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pieczone ziemniaki z parmezanem 

ziemniaki

Są smakosze, których zadowoli trochę ziemniaków. Jeżeli będą przyrządzone w odpowiedni sposób, to rzeczywiście można stworzyć potrawę nieprzeciętną i niezwykle smaczną. Zachwycające są pieczone ziemniaki z parmezanem. Ten przepis w stylu włoskim jest uwielbiany przez wszystkich. 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 łyżki parmezanu startego 
  • 2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół 
  • 1 łyżeczka soli 

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki najpierw myjemy. Potem czyścimy i osuszamy. Następnie kroimy wzdłuż na ósemki. 

Piekarnik powinien być rozgrzany do 200°C. 

Potrzebne będzie naczynie żaroodporne, do którego wkładamy ziemniaki i polewamy olejem. Posypujemy jeszcze 2 łyżkami parmezanu, solą i ziołami. Bardzo ważne jest to, aby wszystko razem dokładnie wymieszać w ten sposób, aby przyprawy pokrywały ziemniaki. 

Na koniec sypiemy jeszcze na wierzch dodatkowe 2 łyżki parmezanu i wstawiamy naczynie do piekarnika. Ziemniaki powinny się piec 40– 45 minut. 

Powiązane posty