Wyborny obiad, który można przygotować szybko i przyjemnie. Przepis na gnocchi z krewetkami jest zdrowy i nie ma wymaga wielu skomplikowanych składników. Każdy z łatwością będzie w stanie go przygotować. Przy okazji będzie można zaserwować domownikom oryginalny posiłek.
Składniki
- Krewetki mrożone (200 g)
- Gotowe gnocchi (400 g)
- Czosnek (3 ząbki)
- Cukinia (1 mała sztuka)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Cebula cukrowa (½ sztuki)
- Masło (1 łyżka)
- Suszone oregano (½ łyżeczki)
- Oliwa (3 łyżki)
- Bazylia (kilka świeżych listków)
- Tarty ser żółty (2 łyżki)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Przygotowanie
Rozmrażamy krewetki i odrywamy im ogonki. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je solą i pieprzem oraz mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do osobnej miski przekładamy gnocchi i kroimy je na mniejsze kawałki (na pół albo na ćwiartki), ponieważ często pęcznieją w czasie obróbki termicznej. Pomidory koktajlowe kroimy na połowy, cebulę w kosteczkę, a cukinię na cienkie plasterki.
Teraz podgrzewamy oliwę na patelni i przekładamy na nią cebulę. Smażymy do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez kolejne 2 minuty. Cukinię przesuwamy na brzeg patelni i na powstałej w ten sposób wolnej przestrzeni układamy krewetki. Smażymy przez 1 minutę, następnie całą zawartość patelni mieszamy, smażymy jeszcze 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy również pomidory i oregano. Smażymy przez ok. 2 minuty. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i utworzyć sos. Wyłączamy ogień pod patelnią.
Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i podgrzewamy gnocchi. Po kilku minutach dodajemy do nich całą zawartość drugiej patelni i dokładnie mieszamy. Wszystko posypujemy odrobiną bazylii i startym serem żółtym. Pyszne gnocchi z krewetkami jest gotowe do podania.