Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Czerwone pesto

Czerwone pesto w słoiku

Pesto z suszonych pomidorów jest po prostu doskonałe. Poznaj prosty przepis na pesto rosso, które wybornie będzie komponować się z wieloma potrawami. Zastanawiasz się, jak zrobić dobre pesto? Już nie musisz! Odpowiedź jest tutaj.

Składniki

  • Pomidor suszony (70 g)
  • Płatki migdałów (60 g)
  • Oliwa z oliwek (70 ml)
  • Czosnek (1 ząbek)
  • Parmezan (60 g)
  • Sól (szczypta)
  • Pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Do moździerza wkładamy płatki migdałów i obrany ząbek czosnku. Kiedy zrobi się z nich w miarę gładka pasta, dodajemy również suszone pomidory (bez oleju) i ponownie całość ucieramy. Nie przestając ucierać dolewamy oliwę z oliwek, dzięki czemu nasza pasta stanie się bardziej kremowa.

Teraz ścieramy na drobnych oczkach tarki parmezan, który także dosypujemy do moździerza i ucieramy na gładką masę. Następnie sprawdź smak pesto. Jeśli nie jest wystarczająco słone, to dosyp szczyptę soli. Jeśli jest już słone, to wystarczy szczypta samego pieprzu.

Na koniec przekładamy czerwone pesto do słoika i wylewamy na wierzch odrobinę oliwy z oliwek, która znakomicie zakonserwuje pastę. Naczynie zakręcamy. Tym sposobem pesto rosso jest gotowe!

Powiązane posty