Wegański przysmak, który zachwyci wszystkich ludzi z wrażliwym na smaki podniebieniem. Tatar z buraków z żółtkiem mango doskonale sprawdzi się jako proste śniadanie lub podwieczorek.
Składniki na tatar
- Burak (3 sztuki)
- Szalotka (1 sztuka)
- Korniszon (5 sztuk)
- Kapar (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek (1 łyżka)
- Musztarda dijon (2 łyżeczki)
- Świeży koperek (½ pęczka)
- Sól (szczypta)
- Pieprz (szczypta)
Składniki na żółtko z mango
- Mango (1 sztuka)
- Majonez wegański (1 łyżeczka)
- Sos sriracha (1 łyżeczka)
- Agar (½ łyżeczki)
- Woda (50 ml)
Przygotowanie
Zaczynamy od zagotowania wody, którą następnie zalewamy agar. Wywar delikatnie mieszamy i odstawiamy do momentu, aż agar napęcznieje. W tym czasie buraki zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 60 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 oC.
Teraz zajmujemy się przygotowanie masy na żółtko. W tym celu mango kroimy w kostkę (spore kawałki) i przekładamy je do rozdrabniacza. Dodajemy do niego również sos sriracha i majonez. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy gotowy agar i ponownie rozdrabniamy całość do momentu uzyskania gładkiej masy.
Tak przygotowaną masę na żółtko podgrzewamy na patelni (musi się zagotować), po czym przelewamy ją do wysokiej szklanki i odstawiamy na jakiś czas. W tym momencie przechodzimy do przygotowania tatara z buraka. Buraki, korniszony, szalotkę i koperek bardzo drobno siekamy. Warzywa przekładamy do dużej miski, do której dodajemy również zalewę octową z korniszonów (2 łyżki) i musztardę. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Wzbogacamy tatara o kapary oraz szczyptę soli i pieprzu.
Tatar z buraka jest gotowy do podania. Na talerzach kładziemy foremki na tatar, do których nakładamy tatar z buraka. Żółtko z mango nabieramy łyżką i układamy je na środku dania. Formę podnosimy powoli, starając się, żeby tatar nie stracił swojego kształtu, a żółtko powinno zostać na szczycie. Całość dekorujemy koperkiem i skrapiamy oliwą z oliwek.