Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Keto jagodzianki 

jagodzianki

Dieta keto zyskuje coraz więcej zwolenników. W jej ramach powstaje coraz więcej przypisów, a miłym zaskoczeniem są właśnie keto jagodzianki. To idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które są akurat na diecie, a dodatkowo receptura jest rzeczywiście błyskawiczna. 

Składniki: 

  • 1 i 1/2 szklanki drobno posiekanego sera mozzarella 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki migdałowej 
  • 200 g jagód 
  • 60 g serka śmietankowego 
  • 1/4 szklanki startego parmezanu 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki kokosowej 
  • 1 łyżka roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki słodzika 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Dodatkowo: 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka masła 

Sposób przygotowania: 

Najpierw do miski należy wsypać mąkę kokosową, mąkę migdałową, starty parmezan, proszek do pieczenia oraz słodzik. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy. 

Teraz mieszamy ze sobą serek śmietankowy z mozzarellą. Następnie umieszczamy w kuchence mikrofalowej składniki do momentu, aż mozzarella się rozpuści. 

Suche składniki łączymy razem z serami i całość razem mieszamy. Potem wbijamy 2 jajka i wzbogacamy całość o jedną łyżkę roztopionego masła. W tym momencie można wyrabiać ciasto. 

Ciasto dzielimy na 10 części, a następnie rozwałkowujemy tak, aby powstały płaskie placki. Na każdy z nich nakładamy porcję jagód, czyli mniej więcej 20 g. Zwijamy i formujemy bułeczkę. Wszystkie kolejne umieszczamy na blaszce do pieczenia, ale można też użyć formy wysmarowanej masłem. 

Bułeczki należy także posmarować roztrzepanym jajkiem. Teraz lądują w piekarniku rozgrzanym do 180°C na około 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy i czekamy, aż ostygną. 

Powiązane posty