Błyskawiczna przekąska lub śniadanie, które zachwyci dosłownie każdego. Charakterystyczny smak seru i ostrość czosnku w kontraście z miodem daje niezapomniane przeżycia.
Składniki
- Ser brie (275 g)
- Serek śmietankowy (100 g)
- Chleb pszenny (6 kromek)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Masło (2 łyżki)
- Miód (1 łyżka)
- Mięta świeża (6 liści)
- Czosnek (1 ząbek)
- Sól (szczypta)
Przygotowanie
Ze schłodzonego sera brie odkrawamy skórkę. Sam ser kroimy w drobną kostkę. Teraz przekładamy go do rozdrabniacza, mieszamy z serkiem śmietankowym, solą i masłem. Całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
Następnie skrapiamy kromki chleba oliwą z oliwek i smażymy je do momentu uzyskania złocistego koloru (z obu stron). Każdą grzankę nacieramy czosnkiem (dobrym pomysłem jest przekrojenie kromek chleba na charakterystyczne trójkąty).
Na koniec przekładamy na talerz masę serową, polewamy ją miodem, posypujemy miętą i podajemy z ciepłymi grzankami.