Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Tacos z jajecznicą

Tacos, screen z YouTube

Tacos z jajecznicą jest intrygującym pomysłem, który może być zaserwowany na śniadanie. Rozpocznij dzień w stylu meksykańskim.

Składniki

  • Cebula suszona (1 łyżeczka)
  • Chili mielone (1 łyżeczka)
  • Cebula czerwona (2 sztuki)
  • Ząbek czosnku (1 sztuka)
  • Jajko (6 sztuk)
  • Kolendra świeża (1 łyżka)
  • Limonka (0,5 sztuki)
  • Papryczka jalapeno (2 sztuki)
  • Masło (2 łyżki)
  • Olej rzepakowy (4 łyżki)
  • Pieprz czarny (1 szczypta)
  • Pomidor czerwony (3 sztuki)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Sól (1 szczypta)
  • Sól (1 szczypta)
  • Tortilla (3 sztuki)

Przygotowanie

Z gotowej tortilli wycinamy mniejsze kółka, a w osobnej misce mieszamy chili z olejem, posiekanym czosnkiem i suszoną cebulą. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy każde wycięte z ciasta kółko. Następnie tortillę składamy na pół i wkładamy ją w szczeliny odwróconej formy do muffinek. Tak przygotowane ciasto układamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 oC na ok. 5 minut.

W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i robimy jajecznicę. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Następnie w ćwiartki kroimy pomidory (pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych). Pozostałą część pomidorów kroimy w drobną kostkę. Teraz siekamy w kostkę czerwoną cebulę, a do mieszanki dodajemy również posiekane papryczki jalapeno, sok z limonki i posiekaną kolendrę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

W kolejnym kroku wyciągamy upieczone tacosy z piekarnika. Nakładamy na ich dno jajecznicę i posypujemy startym cheddarem. Blachę z tacos wkładamy ponownie do piekarnika, żeby roztopić ser. Na wierzchu układamy salsę pomidorową i dekorujemy ją kolendrą.

Powiązane posty