Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Gnocchi z ricotty

Gnocchi, screen z YouTube

Szybki obiad we włoskim stylu? Sprowadź słońce do swojego domu dzięki temu prostemu przepisowi. Gnocchi z ricotty sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub lekka kolacja.

Składniki

  • Guanciale (150 g)
  • Ser ricotta (250 g)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Parmezan tarty (50 g)
  • Sól (0,5 łyżeczki)
  • Mąka pszenna typ 450 (100 g)
  • Pieprz czarny (2 szczypty)

Przygotowanie

Ricottę przekładamy na sitko, żeby przez ok. 15 minut odciekała z nadmiaru płynu. W tym czasie guanciale kroimy w cienkie paski i podsmażamy na rozgrzanej suchej patelni. Smażymy do momentu zarumienienia się mięsa i wytopienia większości tłuszczu.

Teraz do osobnej miski wkładamy ser ricotta, sól, tarty parmezan i jajko. Całość mieszamy, a następnie dokładnie zagniatamy. Do masy stopniowo dosypujemy mąkę, a całość mieszamy silikonową szpatułką. Docelowo ciasto ma być lekko kleiste.

Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałeczki. Każdy z nich powinien mieć średnicę ok. 1,5 cm i długość 2 cm. Zrobione gnocchi gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Następnie kluski odcedzamy i przekładamy na patelnię z guanciale. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec wyborne gnocchi z guanciate przekładamy na talerze, posypujemy szczyptą pieprzu i płatkami parmezanu.

Powiązane posty