Szybki przepis na wyborną roladę na waflu z dodatkiem malin. Doskonała przekąska na imprezę lub lekką kolację.
Składniki
- Maliny lub inne owoce (np. truskawki, jagody) – 200 gramów
- Galaretka truskawkowa – 1 opakowanie
- Kakao – 2 łyżki
- Herbatniki – 25 dekagramów
- Cukier puder – 1 szklanka
- Mleko – 1 szklanka
- Mleko – 5 łyżek
- Masło – 10 dekagramów
- Wiórka kokosowe – 5 dekagramów
- Andruty (wafle) – 2 sztuki
Przygotowanie
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do niej ulubione owoce i zostawiamy do stężenia. Teraz gotujemy szklankę mleka z połową cukru pudru i kakao. Dosypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie mieszamy. Jeszcze gorącą masę przekładamy na wafle.
Resztę mleka podgrzewamy i dosypujemy wiórki kokosowe. Całość mieszamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy kokos. Jasną masę rozsmarowujemy na ciemnej. Na koniec galaretkę tniemy na paski i układamy na brzegu wafla. Roladę zwijamy, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Gotowe!