Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada marchewkowa

Rolada marchewkowa, screen z YouTube

Spróbuj pysznej rolady marchewkowej, która zawładnie Twoimi kubkami smakowymi. Przygotuj prosty przepis i podaj do stołu wyjątkową roladę, która nie tylko wybornie smakuje, ale też znakomicie się prezentuje.

Składniki

  • Marchewka (500 gramów)
  • Jajka (4 sztuki)
  • Masło (50 gramów)
  • Olej rzepakowy (4 łyżki)
  • Miód (1 łyżeczka)
  • Ostra musztarda (1 łyżka)
  • Serek typu Philadelphia (150 gramów)
  • Śmietana (2 łyżki)
  • Szczypiorek (0.5 pęczka)
  • Rzodkiewka (6 sztuk)
  • Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką (0.5 łyżeczki)
  • Kardamon (2 ziarna)
  • Sól (3 szczypty)
  • Pieprz czarny mielony (0.5 łyżeczki)

Przygotowanie

Rzodkiewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, kardamon rozcieramy na miazgę, a szczypiorek drobno siekamy. Następnie ścieramy obraną marchewkę na dużych oczkach tarki.

Teraz przechodzimy do drugiego kroku, w którym karmelizujemy miód w garnku, po czym dodajemy do niego masło, olej i marchew. Całość smażymy przez ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przyprawę chili z wędzoną papryką i kardamon. Dosypujemy szczyptę soli i pieprzu, a następnie mieszamy.

Następnie oddzielamy białka od żółtek. Ostudzoną marchew mieszamy z żółtkami, a białko ubijamy w osobnej misce ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie gotowa, mieszamy ją z marchewką.

Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości, żeby później dobrze się zwinęło. Pieczemy je przez ok. 8 minut w temperaturze 170 oC. Po tym czasie rolujemy placek i pozostawiamy go do ostygnięcia.

W tym czasie w osobnej misce mieszamy śmietanę z musztardą, serkiem, solą i pieprzem. Mieszamy krem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Tak przygotowaną masę rozcieramy równomiernie na placku marchewkowym. Teraz rolujemy naszą roladę i wstawiamy ją do lodówki na 3-4 godziny. Zimną roladę kroimy na porcje i podajemy do stołu.

Powiązane posty