Przepis na roladę bananową, czyli pomysłowy posiłek na słodko. Pozwól sobie na chwilę wytchnienia dzięki temu wyjątkowemu daniu, które skradnie Twoje serce.
Składniki
- Jajka (3 sztuki)
- Cukier (100 gramów, 1 łyżka)
- Mąka pszenna (75 gramów)
- Mąka ziemniaczana (25 gramów)
- Kakao (3 łyżki, do posypania: 1 łyżka)
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- Śmietana kremówka (400 mililitrów)
- Bita śmietana (2 opakowania)
- Banan (2 sztuki)
- Czekolada gorzka (50 gramów)
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze przez jakiś czas mieszamy całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie do osobnej miski przesiewamy mąkę, gdzie dodajemy również kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy i powoli przesypujemy do masy z jajek, cały czas przy tym mieszając.
Teraz wykładamy blachę papierem do pieczenia. Przelewamy do niej powstałe ciasto, które pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej bitą śmietanę oraz cukier i drobno startą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy równomiernie na przygotowane ciasto.
Na środku rolady układamy obrane ze skórki banany, a ciasto zwijamy w rulon. Danie wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem obficie posypujemy kakao.