Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rolada bananowa

Rolada bananaowa, screen z YouTube

Przepis na roladę bananową, czyli pomysłowy posiłek na słodko. Pozwól sobie na chwilę wytchnienia dzięki temu wyjątkowemu daniu, które skradnie Twoje serce.

Składniki

  • Jajka (3 sztuki)
  • Cukier (100 gramów, 1 łyżka)
  • Mąka pszenna (75 gramów)
  • Mąka ziemniaczana (25 gramów)
  • Kakao (3 łyżki, do posypania: 1 łyżka)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Śmietana kremówka (400 mililitrów)
  • Bita śmietana (2 opakowania)
  • Banan (2 sztuki)
  • Czekolada gorzka (50 gramów)

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy cukier i mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Do ubitej piany dodajemy żółtka i jeszcze przez jakiś czas mieszamy całość, żeby składniki dobrze się połączyły. Następnie do osobnej miski przesiewamy mąkę, gdzie dodajemy również kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszamy i powoli przesypujemy do masy z jajek, cały czas przy tym mieszając.

Teraz wykładamy blachę papierem do pieczenia. Przelewamy do niej powstałe ciasto, które pieczemy przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 oC. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej bitą śmietanę oraz cukier i drobno startą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy równomiernie na przygotowane ciasto.

Na środku rolady układamy obrane ze skórki banany, a ciasto zwijamy w rulon. Danie wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem obficie posypujemy kakao.

Powiązane posty