Myśląc o śniadaniu, bardzo często wręcz automatycznie przed oczami mamy jajecznicę. Instynktownie też, jeżeli chcemy ją zrobić, sięgamy po patelnię. Tymczasem to pożywne i smaczne danie można przygotować w nieco inny sposób, a mianowicie na parze. Swoją drogą taki sposób obróbki cieplnej będzie o wiele zdrowszy, aniżeli smażenie.
Składniki:
- jajko
- 2 łyżki mleka
- pomidor
- 1/4 łyżeczki margaryny
- łyżeczka posiekanego koperku
- sól
Sposób przygotowania:
Najpierw umyjmy pomidora. Trzeba go sparzyć, aby wygodnie zdjąć skórkę. Następnie kroimy go w plasterki.
Jajko lub 2, czy też 3 w zależności od naszych potrzeb, wbijamy do kubeczka. Dodajemy jeszcze mleko i solimy.
Teraz bierzemy patelnię, ale nie będziemy smażyć. Umieszczamy ją mianowicie na rondlu z gotującą się wodą. Teraz dodajemy margarynę.
Gdy tłuszcz zacznie się topić, wkładamy pomidory. Przykrywamy patelnię i dusimy warzywa przez kilka minut.
W momencie, gdy pomidory już zmiękną, wlewamy jajka. Mieszamy je tak, jak w przypadku smażenia jajecznicy.
Po chwili już będzie gotowa. Wystarczy posypać ją koperkiem i podawać na talerze.