Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Klasyczna jajecznica z pomidorami 

jajecznica na patelni

Wśród śniadaniowych klasyków szczególne miejsce zajmuje jajecznica z pomidorami. To zresztą zadziwiające, jak jedno warzywo może nadać całkiem inny smak tak popularnej potrawie. Świetnie będzie smakować szczególnie wówczas, gdy jest sezon na pomidory. To przecież wtedy te wspaniałe warzywa będą najbardziej aromatyczne i najsmaczniejsze. 

Składniki: 

  • 1 pomidor lub więcej w zależności od tego, dla ilu osób przygotowywana jest jajecznica 
  • pół średniej wielkości cebuli 
  • 3 jajka 
  • 30 g masła 
  • natka pietruszki 
  • pieprz i sól 

Sposób przygotowania: 

Cebulę należy obrać z łupin i pokroić w drobną kostkę. Mogą to być także piórka, jeżeli takie mamy akurat preferencje. 

Pomidora trzeba dokładnie umyć i wyciąć gniazda nasienne. Następnie kroimy go w kostkę o wielkości mniej więcej 2 cm. 

Do miseczki wbijamy jajka i rozkłócamy widelcem. Dodajemy także pieprz i sól. 

Smażenie rozpoczynamy od roztopienia masła na patelni. Następnie podsmażamy cebulę. W momencie gdy już się zeszkli, dodajemy pokrojonego pomidora. Teraz smażymy, aż odparuje woda. Potem dodajemy jajka i smażymy, mieszając tak długo, aż jajecznica będzie gotowa. 

Najlepiej podawać ją posypaną świeżymi ziołami z bagietką lub bułką. 

Powiązane posty