Omlety przygotowywane mogą być na wiele różnych sposobów. To bardzo smakowity typ śniadania, choć są też osoby, które lubią sobie przyrządzić tę potrawę nawet w środku dnia. Może smakować jak deser, szczególnie wtedy, jeżeli będzie to omlet budyniowy z czekoladą.
Składniki:
- 3 duże jajka
- szczypta soli i
- 2 płaskie łyżki budyniu waniliowego
- 1 płaska łyżka cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła do smażenia
- 1 łyżeczka groszków czekoladowych albo posiekanej czekolady mlecznej
- 200 g ma skarbony
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- kilka truskawek
- można dodać posiekane pistacje albo orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Teraz ubijamy je z odrobiną soli tak, aby powstała sztywna piana. Można wykorzystać mikser – będzie łatwiej. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy przez 3 minuty.
W osobnej misce miksujemy żółtka z mlekiem i proszkiem budyniowym. Można też dodać odrobinę proszku do pieczenia.
Następnie wlewamy je do ubitych białek, cały czas delikatnie mieszając za pomocą trzepaczki.
Na niedużej patelni rozgrzewamy masło i na całej powierzchni rozprowadzamy masę jajeczną. Następnie sypiemy na wierzch równomiernie czekoladowe groszki.
Omlet powinien być smażony z obydwu stron przez około 3 minuty na niedużym ogniu. Najlepiej robić to pod przykryciem. Jeżeli od spodu omlet będzie zarumieniony, to jest to sygnał, że należy go przewrócić na drugą stronę.
Po przestygnięciu dodajemy twarożek kanapkowy lub serek mascarpone razem z cukrem pudrem. Dodajemy też kilka plasterków truskawek. Następnie składamy omlet na pół i posypujemy orzeszkami ziemnymi lub pistacjami.