Znakomita sałatka pełna witamin i minerałów. Już sama w sobie jest pożywna, więc może stanowić oddzielną przekąskę.
Składniki
- Brokuł – 1 sztuka
- Kalafior – 1 sztuka
- Cebula biała – 1 sztuka
- Szynka gotowana – 5 plastrów
- Ser żółty – 5 plastrów
- Natka pietruszki – 1 pęczek
- Majonez – 2 łyżki
- Sos sałatkowy czosnkowy – 2 opakowania
- Woda – 6 łyżek
Przygotowanie
Kalafiora i brokuła rozrywamy na małe różyczki i gotujemy je w osolonej wodzie, po czym studzimy. W tym czasie kroimy ser, szynkę i cebulę w cienkie paski, a natkę siekamy. Sos sałatkowy łączymy z 6 łyżkami wody i majonezem. Dodajemy do niego natkę pietruszki.
Kalafiora i brokuła przekładamy do salaterki i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Przed podaniem dekorujemy sałatkę listkami pietruszki.