Szukasz prostej i pomysłowej przekąski? Szparagi spełnią wszystkie Twoje oczekiwania.
Składniki
- Szparagi – 2 pęczki
- Jajka – 3 sztuki
- Bulion warzywny w kostce – 1 sztuka
- Masło klarowane – 250 mililitrów
- Cukier – 1 łyżeczka
- Świeżo mielony biały pieprz
- Sok z 1 cytryny – 50 mililitrów
Przygotowanie
Ze szparagów odcinamy twarde końcówki. Następnie obieramy warzywa i wkładamy je do posolonej wrzącej wody z dodatkiem cukru. Zielone szparagi gotujemy ok. 4 minut. Jeśli mamy białe szparagi, to wydłużamy ten czas do ok. 6 minut.
W tym czasie rozgrzewamy klarowane masło w taki sposób, żeby było ciepłe, ale nie gorące. W osobny garnku gotujemy wodę. Do oddzielnej miski wbijamy żółtka jajek, do których dodajemy sok z cytryny, kostkę rosołową i cukier. Miskę z tymi składnikami stawiamy na garnku z wrzącą wodą, żeby wszystko rozpuściło się w kąpieli wodnej. Powoli dodajemy masło, energicznie ucierając je z żółtkami.
Kiedy sos zgęstnieje, przekładamy go do miski i doprawiamy białym pieprzem. Do stołu podajemy ugotowane szparagi polane sosem.