Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Pizza margherita 

Pizza margherita

Margarita to rodzaj pizzy należący do tych najbardziej tradycyjnych o najdłuższej historii. Świetnie smakuje zawsze i przy każdej okazji. Warunkiem jest jednak ścisłe trzymanie się przepisu. 

Składniki: 

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 
  • 150 ml ciepłej wody 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 1 pełna łyżeczka soli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 

Sos pomidorowy i dodatki: 

  • 1 puszka obranych pomidorów 
  • 1 łyżka oliwy 
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano 
  • 2 białe kulki mozzarelli 
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii 

Sposób przygotowania: 

Drożdże powinny mieć temperaturę pokojową. Mieszamy je z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżeczkami mąki. Następnie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy soli i mieszamy. Sukcesywnie wlewamy drożdżowy rozczyn i powoli mieszamy drewnianą łyżką. Podczas mieszania należy zagarniać do środka mąkę. Na sam koniec wlewamy oliwę i łączymy składniki w całość. Teraz formujemy kulkę i wyrabiamy ciasto przez mniej więcej 15 minut. Potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło. Będzie to trwać około godziny. 

Sos pomidorowy przygotowujemy poprzez gotowanie pomidorów z puszki razem z solą, pieprzem, oregano, cukrem i oliwą. Miksujemy pomidory albo rozdrabniamy widelcem. Potem gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. 

Jeżeli ciasto już wyrośnie, dzielimy je na 3 części. Każda z części powinna być rozpłaszczona na blasze wysmarowanej oliwą. Następnie odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu i bez przeciągów pod przykryciem. Piekarnik należy nagrzać do 250°C. 

Jeżeli ciasto już podrosło, smarujemy je sosem pomidorowym, rysując okręgi. Sypiemy tarty ser i wkładamy pierwszą pizzę do piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 9 minut. Boki powinny lekko się zarumienić, a spód musi być upieczony i chrupiący. 

Pizzę po wyjęciu wystarczy posypać listkami bazylii. 

Powiązane posty