Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Dietetyczna pizza z awokado 

pizza z awokado

Zwykle, gdy pada hasło pizza, przed oczami mamy okrągłą smakowitą potrawę przyozdobioną na czerwono keczupem lub ewentualnie sosem czosnkowym. Tymczasem pizza może być dietetyczna i przybrać wyraźnie zielony kolor. Taka właśnie jest ta, w której główne składniki to cukinia i awokado. 

Składniki: 

  • 2 cukinie 
  • awokado 
  • 50 g mąki 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • sól 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności cukinię musimy zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Miąższ przekładamy do miski i dodajemy odrobinę soli. Wszystko mieszamy i odstawiamy na bok. 

W cukinii zbierze się woda. Jej nadmiar odlewamy, a miąższ mocno odciskamy. Następnie wkładamy go do miski. Wbijamy do środka jajko i wsypujemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Musi powstać jednolite ciasto. 

Teraz na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia. Ciasto umieszczamy równomiernie i smażymy z obydwu stron, aż będzie zrumienione. Następnie zdejmujemy je z patelni i umieszczamy na blasze, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. 

Na tak przygotowanym cieście układamy wszystkie składniki, czyli wędlinę, mozarellę no i pokrojone wspaniale zielone warzywa – cukinię i awokado. 

Blacha ląduje w piekarniku, który powinien być rozgrzany do 200°C. Pieczemy tylko 15 minut. Gdy ser się roztopi, dietetyczna pizza będzie gotowa. 

Powiązane posty