Kiszone ogórki najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do sałatek lub w całości zjadamy je do obiadu. Mało kto jednak słyszał o nalewce, gdzie główną rolę właśnie będzie odgrywać to ukiszone warzywo. Nietypowa nalewka z pewnością jest jednak godna tego, aby i jej posmakować.
Składniki:
- 1 kg kiszonych ogórków
- 4 pęczki koperku
- 5 kulek ziela angielskiego
- 5 kulek pieprzu czarnego
- 3 sztuki goździków
- pół laski cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 1 l spirytusu 96%
- 0,8 l wody demineralizowanej
Sposób przygotowania:
Na początek ogórki kroimy na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Następnie wrzucamy ją razem z koperkiem i resztą przypraw do dużego słoja.
Teraz wlewamy wodę i spirytus. Wszystko dokładnie musimy wymieszać, a słój zakręcić. Przez kolejne 14 dni powinien stać w ciemnym i chłodnym miejscu. Pamiętajmy jednak, aby raz dziennie wstrząsnąć słojem.
Gdy upłynie ten czas, odcedzamy płyn i przelewamy do czystych butelek. Ponownie muszą postać przez 14 dni w zacienionym i chłodnym miejscu.
W końcu po 2 tygodniach można przystąpić do degustacji. Pamiętajmy też, że im dłużej taka nalewka stoi, tym będzie smaczniejsza.