Trudno sobie wyobrazić majówkę bez grilla i jakiejś smacznej sałatki. Do najbardziej popularnych należą sałatki ziemniaczane występujące w różnych wersjach. Niekoniecznie jednak zawsze dodajemy rzodkiewkę, a taki scenariusz zapewnia wyjątkowe połączenie smaków.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 5 rzodkiewek
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Czekamy, aż zmiękną, a następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem obieramy i kroimy w plasterki.
Sos przygotowujemy, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę. Dodajemy także czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz ziemniaki układamy na półmisku. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i rzodkiewki pokrojone w plasterki. Pozostaje posypać całość posiekanym szczypiorkiem. Skrapiamy sosem i podajemy do grillowych dań.