Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Zapiekane ziemniaki z kapustą 

zapiekanka

Ziemniaki w zapiekance to co prawda nic nowego. Ale kapusta? To dla wielu osób może być rzeczywiście innowacja kulinarna. Tymczasem teraz właśnie na wiosnę jest najlepszy moment, aby wykorzystać młodą kapustę, która w zapiekance będzie mogła zaprezentować wiele walorów smakowych i aromatycznych. 

Składniki: 

  • 1 kg młodej kapusty 
  • 1 kg ziemniaków 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 1 cebula 
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

Kapustę obieramy z brzydkich liści, czyli tych, które są na wierzchu. Potem szatkujemy i umieszczamy w misce. Zalewamy wodą. 

Ziemniaki po obraniu kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już miękkie, odcedzamy i rozgniatamy, wykorzystując praskę. 

Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek do smażenia razem z masłem. Dodajemy teraz cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy do momentu zeszklenia. Potem dorzucamy kapustę, którą wcześniej bardzo dokładnie odcedziliśmy. Doprawiamy solą i pieprzem. Będziemy smażyć do momentu, aż kapusta stanie się miękka. 

Teraz przelewamy mleko do rondelka, dodajemy dymkę i szczypior (posiekane). Całość powinna się zagotować. Wówczas zmniejszamy ogień i zostawiamy jeszcze na 2 minuty. Po tym czasie wlewamy do ziemniaków. Musimy teraz rozgnieść składniki, aby otrzymać gładkie puree. 

Przyszedł czas, aby dodać je do kapusty. Dodajemy również posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wszystko mieszamy. 

Tak przygotowaną masę przekładamy do formy, którą należy wcześniej wysmarować oliwą z oliwek. 

Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pieczemy przez niemieckie 20 minut. 

Taka zapiekanka idealnie będzie smakować z surówką. 

Powiązane posty