Świetnie wszystkim znane i uwielbiane kokosowe batoniki bounty to smakołyk, po jaki chwytają czasami dzieci, ale także dorośli. A gdyby tak przygotować własną wersję i to bez cukru? Dlatego właśnie podajemy poniższy przepis.
Składniki:
Spód:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 100 g herbatników
- 40 g roztopionego oleju kokosowego
- masa kokosowa:
- 250 g jogurtu greckiego light
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżka miodu
Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Mielimy herbatniki, a następnie mieszamy z pokawałkowaną czekoladą i kokosowym olejem.
Potrzebujemy papieru do pieczenia. Użyjemy ,aby wyłożyć niedużą formę. Następnie przekładamy masę czekoladową i wyrównujemy. Potem wstawiamy do lodówki.
Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy wiórki kokosowe. Wlewamy miód i wszystko razem mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
Na czekoladowy spód wykładamy masę kokosową i wyrównujemy. Następnie wstawiamy do lodówki.
Bierzemy czekoladę i roztapiamy w kąpieli wodnej. Teraz mieszamy z olejem kokosowym. Przelewamy na masę kokosową. Trzeba całość wyrównać i ponownie wstawić do lodówki. Tam musi stać przez minimum 1 godzinę.
Po tym czasie smakołyk można już kroić równe porcje. Będzie to świetna słodka przekąska lub deser.