Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Rabarbarowo-pomarańczowy dżem 

dżem na stole

Rabarbar to warzywo bardzo wartościowe, choć przez wielu zapomniane. Czasami rośnie sobie gdzieś w głębi w przydomowym ogródku, a przecież można z niego zrobić wspaniały dżem. Szczególnie będzie smakowity, jeżeli dodamy trochę pomarańczy. 

Składniki: 

  • 1 kg rabarbaru 
  • 1 duża pomarańcza 
  • 500 g cukru 
  • 4 łyżki rumu 

Sposób przygotowania: 

W pierwszej kolejności rabarbar musi być obrany z włókien. Następnie warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki. Teraz umieszczamy w garnku i wlewamy 150 ml wrzątku. Gotowanie powinno trwać przez kwadrans. 

Po 15 minutach odcedzamy rabarbar, a następnie przecieramy przez sitko. W ten sposób powstanie piure, które potem umieszczamy w garnku służącym do smażenia konfitur. 

Nie zapomnijmy o pomarańczy. Najpierw trzeba ją wyszorować w gorącej wodzie, a następnie osuszyć. Skórkę ścieramy na drobnej tarce. Następnie usuwamy białą część, a owoc kroimy na kawałki. Oczywiście należy usunąć pestki. 

W kolejnym etapie dodajemy cukier, skórkę pomarańczy i miąższ. Garnek ustawiamy na palniku na średnim ogniu. Ciągle mieszając, musimy doprowadzić do wrzenia, a dzięki temu cukier się rozpuści. 

Potrzebujemy jeszcze 15 minut gotowania, aby dżem zgęstniał. Teraz jest już gotowy i można go przekładać do wysterylizowanych słoików. Te ostatnie zakręcany i odwracamy. 

Taki dżem to świetny dodatek do naleśników lub pieczywa. 

Powiązane posty