Rabarbar to warzywo bardzo wartościowe, choć przez wielu zapomniane. Czasami rośnie sobie gdzieś w głębi w przydomowym ogródku, a przecież można z niego zrobić wspaniały dżem. Szczególnie będzie smakowity, jeżeli dodamy trochę pomarańczy.
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 duża pomarańcza
- 500 g cukru
- 4 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności rabarbar musi być obrany z włókien. Następnie warzywa myjemy i kroimy na małe kawałki. Teraz umieszczamy w garnku i wlewamy 150 ml wrzątku. Gotowanie powinno trwać przez kwadrans.
Po 15 minutach odcedzamy rabarbar, a następnie przecieramy przez sitko. W ten sposób powstanie piure, które potem umieszczamy w garnku służącym do smażenia konfitur.
Nie zapomnijmy o pomarańczy. Najpierw trzeba ją wyszorować w gorącej wodzie, a następnie osuszyć. Skórkę ścieramy na drobnej tarce. Następnie usuwamy białą część, a owoc kroimy na kawałki. Oczywiście należy usunąć pestki.
W kolejnym etapie dodajemy cukier, skórkę pomarańczy i miąższ. Garnek ustawiamy na palniku na średnim ogniu. Ciągle mieszając, musimy doprowadzić do wrzenia, a dzięki temu cukier się rozpuści.
Potrzebujemy jeszcze 15 minut gotowania, aby dżem zgęstniał. Teraz jest już gotowy i można go przekładać do wysterylizowanych słoików. Te ostatnie zakręcany i odwracamy.
Taki dżem to świetny dodatek do naleśników lub pieczywa.