Wyrusz do słonecznych Włoch z tym prostym przepisem na niezrównany makaron.
Składniki
- Makaron tagliatelle – 300 gramów
- Spaghetti carbonara – 1 opakowanie
- Pierś z kurczaka – 2 sztuki
- Przyprawa do kurczaka – 1 łyżka
- Śmietana 36% – 100 mililitrów
- Woda – 150 mililitrów
- Oliwa – 4 łyżeczki
- Świeży rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie
Piersi polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy na rozłożonym na patelni papierze do pieczenia (ok. 3 minuty z każdej strony). W tym czasie rozrabiamy przyprawę do spaghetti i dodajemy do niej śmietanę. Na osobnej patelni doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez minutę.
Kurczaka kroimy w małe fragmenty. Mieszamy go z ugotowanym makaronem i przygotowanym sosem. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy. Tak przygotowane danie dekorujemy gałązką rozmarynu.