Tradycyjne domowe lody śmietankowe – czy może być coś wspanialszego? Czasami właśnie taki podstawowy smak jest najlepszy, gdy już mamy dosyć najróżniejszych cukierniczych udziwnień. A najlepsze jest to, że lody przygotowujemy w domu bez użycia żadnej maszyny i bez jajek.
Składniki:
- 400 ml (1 puszka) słodzonego mleka skondensowanego
- 500 ml śmietany 36% tłuszczu, schłodzonej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Mleko i śmietana muszą być schłodzone w lodówce. Jeżeli zabieramy się za ubijanie, to powinny być bardzo zimne.
Najpierw śmietanę należy wlać do wysokiej miski albo do misy robota planetarnego, jeżeli akurat nim dysponujemy. Teraz ubijamy mikserem ustawionym na średnią wysoką moc do chwili, aż śmietana będzie gęsta na tyle, że no wierzchołku ubijaczki stworzy się miękki szczyt.
Śmietana powinna być ubijana właśnie do chwili opadających wierzchołków, czyli nie można jej ubijać na całkiem sztywno.
Teraz do tak ubitej śmietany należy wlać słodzone mleko skondensowane. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do pojemnika. Ten ostatni należy zakryć i zamrozić na minimum 6 godzin. Najlepiej takie lody zostawić na całą noc.