Warto czasem sięgnąć do leciwych książek kucharskich. Tak robią ci, którzy uwielbiają gotować i piec, a przy tym szukają ciekawych inspiracji kulinarnych. Klasyczną propozycją są na przykład ruloniki z marmoladą. Nie tylko będą idealnie chrupiące i bardzo smaczne, ale również łatwe w wykonaniu.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła 82%
- 40 g cukru
- 40 g zmielonych migdałów
- 2 żółtka
- 1 białko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cytryna
- ulubiona marmolada
Sposób przygotowania:
Pokrojone na małe kawałki masło dodajemy do mąki i zaczynamy energicznie wyrabiać. Potem dodajemy śmietanę, żółtka, a także startą skórkę z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Wciąż wyrabiamy, aby powstało elastyczne i gładkie ciasto.
Teraz należy je rozwałkować, ale cienko i złożyć. Składamy do środka lewy bok, a potem prawy, górny i na koniec dolny. Znów rozwałkowujemy ciasto i znowu składamy. Procedurę należy powtórzyć 4 razy.
Następnie miasto rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Wykrawamy kwadraty, których bok powinien mieć mniej więcej 7 cm. Teraz na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję marmolady, a następnie zawijamy w ruloniki. Smarujemy białkiem i sypiemy zmielone migdały wymieszane z cukrem. Tak przygotowane ruloniki kładziemy na blaszce, która powinna być wyłożona papierem do pieczenia.
Następnie wkładamy blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczenie powinno trwać około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę i czekamy, aż ruloniki ostygną.
Pozostaje je oprószyć cukrem pudrem i już możemy je podawać jako słodką przekąskę.