Kawa mrożona w upalne dni przywraca nas do życia. Orzeźwia jak nic innego i wcale nie musimy jej kupować w barze. Przygotowana w domu nabiera dodatkowego aromatu. A wystarczy do tego prosty przepis na ice coffee, nieco zimnego mleka i espresso.
Składniki:
- 50 ml mocnej kawy (najlepiej espresso)
- kilka kostek lodu
- 100 ml zimnego mleka (lub więcej, jeśli wolimy bardziej mleczną ice coffee)
- ulubione dodatki, np. bita śmietana, gałka lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
Będziemy potrzebować wysokiej szklanki lub kilku, jeżeli kawę chcemy przygotować dla kilku osób. Wrzucamy kostki lodu i dodajemy zimne mleko. Wlewamy je do połowy szklanki.
Teraz zanurzamy łyżeczkę, ale wypukłą stroną do góry. Właśnie po niej cienkim strumyczkiem musimy wlewać kawę. To dzięki temu napój będzie miał 2 warstwy. Na dole będzie warstwa czarna, a na Górze Biała.
Taką kawę można ozdobić na przykład gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.