Tego typu sałatki to potrawy uniwersalne. Mogą się sprawdzić jako dietetyczny poczęstunek, dodatek do grilla lub uzupełnienie menu na imprezę. Jeżeli porcja będzie większa, to taka sałatka ryżowa z kurczakiem napełni żołądek tak jak każdy pełnowartościowy obiad.
Składniki:
- ryż
- kurczak z grilla
- sos sałatkowy włoski
- 2 zielone papryki
- pół kilograma pomidorów
- 2 cebule
- oliwki
- 4 filety z sardeli
- krewetki parzone
- tuńczyk z puszki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy
- posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wsypujemy ryż i gotujemy przez 15 minut.
Gdy już się zagotuje, wykorzystujemy ten czas na oczyszczenie i pokrojenie w paski papryki. Pomidory natomiast dzielimy na ósemki. Kurczaka oddzielamy od skóry i kości, a potem kroimy w kostkę.
Krewetki natomiast musimy przepłukać zimną wodą i odsączyć. To samo robimy z tuńczykiem. Cebulę natomiast kroimy w małą kostkę.
Filety z sardeli siekamy, a w misce mieszamy z odrobiną wody i oliwą sos sałatkowy. Następnie dodajemy do niego sardele.
Dorzucamy jeszcze składniki, które przygotowaliśmy wcześniej. Dodajemy również ryż i oliwki. Teraz wszystko razem mieszamy i doprawiamy jeszcze sokiem z cytryny.
Na koniec sałatkę należy posypać natką pietruszki.