Przygotuj znakomite marynowane kurki, które zachwycą każdego smakosza.
Składniki
- Sól
- 100 g cukru
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 300 g kurek
- 500 ml wody
- 100 ml octu
- 6 ziarenek pieprzu czarnego
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 listków liścia laurowego
Przygotowanie
Kurki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy do słoiczków. Wodę zostawiamy, ponieważ przygotujemy z niej zalewę. To właśnie do tej wody dolewamy ocet, a także dodajemy cukier, szalotkę, posiekany czosnek i przyprawy. Doprowadzamy zalewę do wrzenia, po czym zalewamy nią kurki.
Porządnie zakręcone słoiki wkładamy do wrzącej wody na ok. 15 minut. Następnie je wyjmujemy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy na 7 dni.