Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Słonecznikowa pasta do kanapek 

pasta

Pastę można zrobić, jak się okazuje z najróżniejszych składników spożywczych. Do przygotowania smarowidła do pieczywa może posłużyć także słonecznik. To idealny dodatek do diety wegańskiej albo wegetariańskiej. Naturalnie dla mięsożerców także to może stanowić ciekawą odmianę i bardzo urozmaicić śniadanie. 

Składniki 

  • 175 g łuskanych nasion słonecznika 
  • 100 ml mleka owsianego 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej 
  • ½ łyżeczki soli 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu 
  • nasiona do posypania 

Sposób przygotowania: 

Do garnuszka lub innego naczynia wsypujemy naczynia słonecznika i zalewamy wodą. Woda powinna całkowicie przykrywać słonecznik. Zostawiamy go na godzinę. 

Następnie odcedzamy nasiona, wykorzystując sitko i przekładamy do blendera, który powinien dysponować odpowiednią mocą. Dorzucamy też oczywiście wszystkie składniki wymienione w przepisie i blendujemy całość tak długo, aż powstanie gładka jednolita pasta. W zależności od mocy blendera może to więc trwać od kilku minut do kilkunastu. 

Następnie smarowidło przekładamy do miski. Okrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum jedną godzinę. 

Tego typu pastę najlepiej budować posypaną nasionami słonecznika albo innymi. 

Powiązane posty