Gdy mamy ochotę na pieczywo posmarowane jakąś smakowitą pastą, najczęściej wybieramy jakiś pasztet lub humus z ciecierzycy lub makreli. A gdyby tak przygotować pastę z buraczków? Okazuje się, że także będzie smakować wybornie i niezwykle kolorowo.
Składniki:
- 3 nieduże buraczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę parmezanu
- 3 łyżki orzeszków pinii danych na suchej patelni
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Buraki najpierw musimy umyć. Następnie należy je osuszyć, a potem zawinąć w folię aluminiową. Układamy na blachę i umieszczamy w piekarniku, który powinien być nagrzany do 200°C. Pieczemy przez nie więcej godzinę tak, aby buraczki stały się miękkie.
Po tym czasie wyjmujemy je z folii i obieramy. Należy je pokroić na mniejsze kawałki. Kolejny etap to zmiksowanie buraków blenderem razem ze zmienionymi orzeszkami pinii, czosnkiem, parmezanem i oliwą.
Taką pastę należy jeszcze doprawić solą i dużą ilością pieprzu.
Teraz pesto już można rozsmarować na grzankach lub bułce w zależności od własnych preferencji.