Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Śledzie w miodzie 

śledzie

Śledzie to idealna uniwersalna przystawka. Jest podstawą menu, jeżeli przygotowujemy poczęstunek na dużą lub małą uroczystość. A przepis uwzględniający miód to zaskakująco skuteczna receptura. Słodki smak perfekcyjnie niweluje słoność. 

Składniki: 

  • 4 duże filety śledziowe solone 
  • 4 średnie cebule 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki octu 
  • 2 łyżki miodu 
  • pół szklanki oliwy 
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

Śledzie najpierw należy je wymoczyć. Powinny jednak pozostać lekko słone. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. 

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę do smażenia, ale sporo. Następnie dusimy cebulę. Gdy będzie już podduszona, dodajemy jeszcze oliwę, ocet i miód. Potem doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Teraz filety śledziowe kroimy na 3 części i mieszamy razem w salaterce z cebulą. Tak przygotowaną rybę zostawiamy w lodówce na całą noc. 

Powiązane posty