Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. A jeżeli uwielbiamy ciasteczka, które w dodatku mają być kruche, to ta receptura jest jak znalazł. Wystarczy 90 minut, aby przygotować ten przysmak.
Składniki:
- 250 g masła
- 320 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- łyżka pasty waniliowej
- zimna woda
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Potrzebna będzie miska, do której wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy energicznie tak1 aby powstało gładkie ciasto.
Następnie formujemy z ciasta 2 wałki. Powinny mieć średnicę około 3 cm.
Nagrzewamy piekarnik, a blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wykorzystując ostry nóż, tniemy ciasto na krążki, które powinny mieć grubość około 0,5 cm.
Krążki układamy na papierze z zachowaniem sporych odstępów. Musimy tak zrobić, ponieważ ciastka będą rosły podczas pieczenia. Na koniec kruszymy na ciasteczka płatki migdałowe. Pieczemy około 15 minut.