Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Kruche ciasteczka 

ciastka

Czasami najprostsze przepisy są najlepsze. A jeżeli uwielbiamy ciasteczka, które w dodatku mają być kruche, to ta receptura jest jak znalazł. Wystarczy 90 minut, aby przygotować ten przysmak. 

Składniki: 

  • 250 g masła 
  • 320 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 jajko 
  • łyżka pasty waniliowej 
  • zimna woda 
  • płatki migdałowe 

Sposób przygotowania: 

Potrzebna będzie miska, do której wkładamy wszystkie składniki. Zagniatamy energicznie tak1 aby powstało gładkie ciasto. 

Następnie formujemy z ciasta 2 wałki. Powinny mieć średnicę około 3 cm. 

Nagrzewamy piekarnik, a blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wykorzystując ostry nóż, tniemy ciasto na krążki, które powinny mieć grubość około 0,5 cm. 

Krążki układamy na papierze z zachowaniem sporych odstępów. Musimy tak zrobić, ponieważ ciastka będą rosły podczas pieczenia. Na koniec kruszymy na ciasteczka płatki migdałowe. Pieczemy około 15 minut. 

Powiązane posty