Poczuj się jak o poranku we francuskiej restauracji w sąsiedztwie Wieży Eiffla. Wypróbuj ten przepis, żeby wyruszyć w niezapomnianą podróż!
Składniki
- jajka – 4 sztuki
- przyprawa (pietruszka) – 1 sztuka
- mleko – 4 łyżki
- zielony groszek konserwowy – 8 łyżek
- starty żółty ser – 2 łyżki
- natka pietruszki – 2 łyżki
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- tłuszcz – 2 łyżki
Przygotowanie
Ubite jajka mieszamy z mlekiem, pieprzem i przyprawą. Wlewamy do zamykanego naczynia (np. słoika) i energicznie potrząsamy. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz, na który przelewamy masę jajeczną. Po chwili przykrywamy patelnię przykrywką. Po chwili wysypujemy groszek na połowę omletu i zakrywamy go jego drugą połową (składamy na pół). Całość dekorujemy serem i posiekaną natką pietruszki. Omlet smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.