Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Omlet po francusku

Omlet po francusku

Poczuj się jak o poranku we francuskiej restauracji w sąsiedztwie Wieży Eiffla. Wypróbuj ten przepis, żeby wyruszyć w niezapomnianą podróż!

Składniki

  • jajka – 4 sztuki
  • przyprawa (pietruszka) – 1 sztuka
  • mleko – 4 łyżki
  • zielony groszek konserwowy – 8 łyżek
  • starty żółty ser – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
  • tłuszcz – 2 łyżki

Przygotowanie

Ubite jajka mieszamy z mlekiem, pieprzem i przyprawą. Wlewamy do zamykanego naczynia (np. słoika) i energicznie potrząsamy. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz, na który przelewamy masę jajeczną. Po chwili przykrywamy patelnię przykrywką. Po chwili wysypujemy groszek na połowę omletu i zakrywamy go jego drugą połową (składamy na pół). Całość dekorujemy serem i posiekaną natką pietruszki. Omlet smażymy jeszcze przez 2-3 minuty.

Powiązane posty