Nasza strona internetowa używa plików cookie do ulepszenia i personalizacji swoich wrażeń oraz do wyświetlania reklam (jeśli istnieje). Nasza strona internetowa może również obejmować pliki cookie od stron trzecich, takich jak Google Adsense, Google Analytics, YouTube. Korzystając z Witryny, wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. Zaktualizowaliśmy naszą politykę prywatności. Kliknij przycisk, aby sprawdzić naszą politykę prywatności.

Ciasto metrowiec 

ciasto

To ciasto jest znane od lat i lubiany przez wszystkich łasuchów. Popularny metrowiec zwany też pieszczotliwie tasiemcem w swoją atrakcyjność nie tylko smakową, ale również wizualną dostarcza dzięki charakterystycznym kilku warstwom ciasta i kremu. 

Składniki: 

ciasto: 

  • 2 jajka 
  • 140 g mąki pszennej 
  • 120 g cukru 
  • 70 g wody 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki kakao 
  • 60 ml oleju 
  • jedna łyżka masła 

masa czekoladowa: 

  • 150 g czekolady deserowej 
  • 75 g masła 
  • 75 ml mleka 3,2% 
  • Krem waniliowy: 
  • 60 ml śmietany 36% UHT 
  • 200 ml mleka 3,2% 
  • 2 jajka 
  • 50 g cukru 
  • 30 g skrobi ziemniaczanej 
  • 30 g masła 
  • Laska wanilii 

Sposób przygotowania: 

Rozpoczynamy od przygotowania kremu. Najpierw w garnku musimy zagotować śmietanę z mlekiem, a także miąższem wanilii. W misce ucieramy żółtka z cukrem i mąką do momentu, aż masa będzie jasna. Potem zalewamy żółtka gorącym płynem mlecznym. Cały czas robiąc to, musimy mieszać energicznie 

Teraz przelewamy wszystko znowu do garnka. Podgrzewamy kilka minut, ciągle mieszając. Jeżeli krem będzie gotowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Mieszamy i odstawiamy do osiągnięcia. 

Ciasto przygotowujemy od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka z połową cukru ubijamy na puszystą masę. Białka natomiast ubijamy na pianę. Z resztą cukru do żółtek dodajemy wodę, proszek do pieczenia, olej i mąkę pszenną. Delikatnie łączymy całość łyżką. 

Ciasto należy podzielić na połowę. Do jednej połowy dodajemy kakao. Potrzebne będą 2 nieduże foremki. Powinny mieć wymiary mniej więcej 6 cm x 15 cm. Musimy je wysmarować masłem. Następnie przelewamy każdy kolor ciasta do jednej foremki, a następnie do drugiej. Piec należy przez 20 minut w 170°C. 

Aby nie tracić czasu, podczas pieczenia przygotowujemy polewę czekoladową. Musimy więc zagrzać mleko z masłem do momentu, aż się rozpuści. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy składniki do momentu połączenia. Należy je trzymać w ciepłym miejscu. 

Teraz, jeżeli ciasto już jest upieczone i ostudzone, kroimy je na kromki o długości mniej więcej 2 cm. Smarujemy kremem i układamy na przemian kolorami. Na koniec polewamy polewą czekoladową. 

Powiązane posty