Gdy przychodzi sezon na owoce, to grzechem byłoby nie wykorzystać ich, przygotowując ciasto. Najchętniej wybieramy naturalnie truskawki. Smakują wybornie no i wyglądają przepięknie. A jeżeli wykorzystamy jeszcze czekoladę i pistacje, to powstanie takie ciasto, która ma szansę wygrać w każdym rankingu.
Składniki:
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml wody
- 200 g czekolady białej
- 250 g śmietanki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g truskawek
- 250 g biszkoptów
Sposób przygotowania:
Zaparzamy kawę w 250 ml w rządku. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Do malaksera przesypujemy pistacje i rozdrabniamy. Musi wytworzyć się olej, a orzechy zmienić konsystencję na taką, jaką ma masło. Pamiętajmy, żeby podczas rozdrabniania robić przerwy, aby nie doszło do uszkodzenia urządzenia.
Teraz czekoladę łamiemy na nieduże kawałki. Wkładamy do odpornej na ciepło miski i roztapiamy w wodzie. Następnie czekoladę dodajemy do pistacjowego masła i przez chwilę blendujemy.
Potrzebna będzie kolejna miska. Wkładamy do niej mascarpone, śmietankę, cukier puder i krem pistacjowy. Składniki miksujemy tak długo, aż powstanie gładka masa.
Truskawki kroimy na pół. Bierzemy kolejno po jednym biszkopcie i maczamy w kawie, a następnie układamy na dnie foremki. Wykładamy do momentu, aż całe dno będzie nimi przykryte. Teraz na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego. Umieszczamy także wszystkie truskawki. Następnie na truskawkach kładziemy biszkopty, które pozostały oraz krem. Tak przygotowane ciasto musi być schłodzone w lodówce przez około 3 godziny.